petak, 2. listopada 2015.

Međimurska gibanica


Ako znate što je međimurska gibanica, zasigurno ste čuli i za onu prekmursku. Koja je razlika i koja je ona prava? Razlika je gotovo neznatna, sastojci su isti no prekmurska dolazi s dva sloja svakog od četiri nadjeva. Sve je to nekoć bio isti kraj, i zapravo, razlike nema. Mi ćemo ovu našu zvati međimurskom jer smo je pekli v Međimurju.



U prošlom postu smo vas upoznali s našim domaćinima, Međimurskim cekerom, s kojima smo proveli ugodno popodne u kuhanju i pričama o međimurskoj kuhinji. Nastavljamo sa desertom.

Kada smo dogovarali menu za tu prigodu, inzistirala sam upravo na ovom receptu jer ovu gibanicu nikada nisam probala a kamoli pekla pa sam silno željela probati.

Plan je bio da mijesimo i razvlačimo tijesto. Plan je propao zbog našeg kašnjenja pa smo ovog puta koristili gotove kore za savijaču. Znam, sram nas bilo, no uskoro ćemo se primiti i razvlačenja tijesta za gibanice, i to je u planu, bit će i receptića i uspješnih/neuspješnih pokušaja. Vidjet ćemo.

Vratimo se na recept. Napisat ću vam i sastojke za tijesto, ukoliko ste vješti s tijestima i imate želju probati napraviti svoje.

Sastojci za 10 listova za savijaču:

1 kg oštrog brašna
2 jaja
10 g soli
mlaka voda po potrebi

Kaže recept da treba iz navedenih sastojaka zamijesiti tijesto i pustiti ga da odstoji 1 sat u posudi prekrivenoj krpom ili folijom. Nakon toga ga tanko razvučemo i razrežemo na komade veličine protvana,
Osobno, mislim da bih tijesto podijelila na 10 kuglica i svaku razvlačila posebno. Morat ću probat sljedeći put.

Naša domaćica Nina i ja smo se zajedničkim snagama dale u miješanje nadjeva.


1. nadjev ORASI

200 g oraha
100 g šećera
1 dl ruma

Orahe smo samljele i pomiješale sa rumom i šećerom. Bilo je teško i naporno. Nije. Bilo bi da smo krenuli od branja oraha i čišćenja. No nas su dočekali međimurski očišćeni orasi.


2. nadjev SIR

500 g svježeg kravljeg sira
3 jaja
prstohvat soli
korica jednog limuna
100 g šećera
1/2 žlice vanilin šećera

Domaći, međimurski sir Ninine bake je izgledao divno. Pomiješale smo opet sve sastojke, i naribale koricu limuna. Limun nije bio međimurski.


Nadjev MAK

200 g mljevenog maka
2 dl mlijeka
50 g šećera
2 žlice meda

Dobro promiješale. Osobno ne volim mak. Ovdje mi nije smetao. Što je bitno. Med je također bio pravi međimurski.



Nadjev JABUKE

700 g domaćih jabuka
100 g šećera
1/2 paketića cimeta
prstohvat soli
1/2 žlice vanilin šećera

Ogulile smo jabuke. Jednu sam ogulila u jednom potezu. Jer male stvari čine svijet ljepšim. Naribale ih te sve, naravno, dobro izmiješale. Jabuke su također bile međimurske.





Pripremile smo odmah i vrhnje s jajima koje ćemo preliti preko gibanice. Mi smo smiješale otprilike 4 dcl vrhnja i 2 jaja te malo šećera.



Nakon što smo sve nadjeve pripremile, kore "ispekle" iz hladnjaka, možemo krenuti na nadijevanje naše gibanice.
Rastopljenim maslacem smo namastile protvan i krenule slagati kore. Mi smo koristile 11 kora, što bih preporučila i vama, da na prvi sloj kora stavite jednu više. Između svake kore smo mazale maslacem.


Na kore smo redom stavljale nadjeve te svaki nadjev još malo poškropile sa mješavinom vrhnja i jaja.


Koru po koru, nadjev po nadjev, došle smo do kraja. S tim da smo zadnje kore izbušile vilicom, da vrhnje što više prožme cijelu gibanicu.



Stavili smo pripremljenu gibanicu u pećnicu na 150 °C jedan sat.


Pečena gibanica mora malo odmoriti da bi se lijepo rezala. Na prohlađenu smo kroz cjedilo posuli šećer u prahu i servirali.



Da vam samo kažem, preponosne smo bile kako je naša međimurska gibanica ispala. Tako su se lijepo vidjeli redovi, a da ne pričam o mirisima koji su se širili kućom tokom cijele pripreme i pečenja. I onda ja laprdam kako ne volim mak. U ovoj mi gibanici nikako nije smetao, savršeni okusi, samo što, na kraju cijelog ručka, moram priznati da sam jedva pojela. Zaista je zasitna i mislim da je ovaj desert više jedan cijeli obrok nego desert. Pogotovo ako vas zadesi da vam Međimurci ne šparaju pa vam odrežu ogromnu kocku protiv koje se teško boriti.


Hvala još jednom Nini i Međimurskom cekeru, bilo ste krasni domaćini i ovu priču je najljepše završiti sa slatkim i zaliti sa čašom dobrog vina. Živjeli, Međimurci!



2 komentara:

  1. Hvala, moram vam čestitati. Odmah po objavljivanju vidio sam prvi prilog i svidjelo mi se.
    Sad sam oduševljen.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vam, a kako vam se sviđa naš novi post?
      http://forkingcroatia.blogspot.hr/2015/10/stuka-u-vrhnju.html

      Izbriši